Întrebări frecvente: Antrenamente
În ce constau antrenamentele Unica destinate bărbaților?

Antrenamente pentru bărbați „UNICA MEN” se diferențiază de alte săli de sport prin combinarea aparatelor de forță cu exercițiile fizice. Astfel, poți obține remodelarea corporală cu suport fizic dozat și cu ajutorul exercițiilor specifice pentru anumite grupe de mușchi.

(http://unica.md/sport/e-bine-sa-stii/sport-combinat-pentru-barbati-aparate-de-forta-si-exercitii-fizice/ )

Cum să mă antrenez vara

Cu toate acestea, sunt persoane care simt un anumit grad de disconfort atunci când fac sport în zilele călduroase. Ce poți face pentru a te simți bine în timpul orelor de antrenament?!

 1. Alege ora potrivită. Dacă-ți cunoști bine corpul, atunci îți cunoști și starea de sănătate. Evită orele amiezii dacă ai probleme cu sistemul cardiovascular, orele de dimineață sau cele de seară fiind mai potrivite.
 2. Echipament sportiv. Pentru a nu ”sufoca” pielea, poartă în timpul antrenamentelor haine exclusiv din țesătură naturală. În plus, acestea îți vor crea și starea de confort.
 3. Exercițiile. Nu forța în timpul antrenamentului, dacă te simți slăbită. Optează pentru exercițiile aerobe care îți vor îmbunătăți circulația sanguină și îți vor regla ritmul cardiac.
Igiena echipamentului sportiv

În funcţie de calitatea hainelor în care faci sport, depinde şi performanţele de care dai dovadă. Având haine comode, te vei simţi confortabil şi te vei putea concentra asupra antrenamentului. Atunci când mergi să-ţi cumperi haine pentru sport, nu te gândi la cât de bine vei arăta în sală, ci potriveşte mărimile maioului şi a pantalonilor.

Un element la fel de important este şi textura hainelor. Alege articole vestimentare fabricate doar din ţesături naturale, preferabil din bumbac. Astfel, previi alte neplăceri care pot apărea pe parcurs: alergia la materiale sintetice. În special, fii atentă atunci când alegi bustiera. Aceasta trebuie să fie perfectă ca mărime şi obligatoriu din materiale naturale. În plus, în timpul antrenamentului transpiri, iar asta înseamnă că porii sunt deschişi. De aceea, pielea are nevoie „să respire” .

Cât despre igiena echipamentului sportiv, trebuie să ai o grijă sporită. Indiferent de anotimp, hainele sportive trebuie spălate după fiecare antrenament. În special, acum când suntem în perioada caldă a timpului şi transpiraţia este mai intensă. O igienă necorespunzătoare reprezintă mediu propice pentru dezvoltarea diferitor bacterii.

Dureri musculare

Când zic durere musculară, exclud crampele musculare. Este vorba de durerile pe care le simți după antrenament. Originea acestora este neadaptarea organismului la efort fizic. Ce să faci pentru a diminua aceste dureri?

 1. Este foarte important să nu excluzi partea de încălzire a mușchilor. Primele 10-15 minute sunt decisive pentru starea ta de mai târziu. În timpul exercițiilor de încălzire mușchii sunt treptat ”treziți”, în acest mod scazi șansele unei traume musculare.
 2. Dacă, totuși, ai ajuns să simți deja durerea musculară, atunci în primul rând nu mai forța nota și asigură organismul cu o relaxare. De asemenea, poți lua niște aspirină pentru a reduce inflamația musculară.
 3. În cazul în care intensitatea durerilor nu scade în următoarele două zile după antrenament, atunci este cazul să te adresezi unui medic.
Ce importanță are pulsul în timpul antrenamentului

Există două tipuri de puls: aerob şi anaerob. Unul te ajută să slăbeşti, celălalt te ajută să-ţi creşti masa musculară, iar pentru ca antrenamentele să nu treacă în zadar, ai grijă să urmăreşti ce puls obţii în timpul exerciţiilor. De asemenea, pulsul depinde şi de alţi factori cum ar fi: metabolismul, condiţia fizică şi tensiunea arterială. Din acest motiv, fiecare organism îşi are limitele sale, pe care le poţi afla doar în urma unei testări medicale.

În cele ce urmează te voi ajuta să poţi face singură diferenţa dintre pulsul aerob şi cel anaerob. Dacă ai mers cel puţin o dată la antrenamentele după metoda Unica, cu siguranţă ai auzit instructorul vorbind despre aceşti doi indici.

Pulsul aerob este cel care te ajută să arzi grăsimile. În cadrul efortului aerob, substanţele energetice ale corpului sunt descompuse în prezenţa oxigenului şi produc energie şi acid lactic. Efort aerob se obţine practicând următoarele tipuri de antrenament: mersul cu bicicleta, alergatul în tempou moderat şi antrenamentele cardio. Pentru a determina pulsul în timpul antrenamentului vei avea nevoie de un cronometru. Simte pulsul la artera carotidă sau cea radială şi numără bătăile timp de 6 secunde, după care înmulţeşte la zece. Dacă ai obţinut valori între 120-150 de bătăi, atunci eşti în zona efortului aerob.

Reţine: fiecare parte a corpului pe care o antrenezi are pragul său de rezistenţă. S-ar putea întâmpla ca în timpul antrenamentului la fese şi coapse să obţii un indice mai scăzut decât la antrenamentul pentru muşchii abdominali. Este absolut firesc, nu-ţi face griji.

Sportul după 40 de ani

Adevărata vârstă nu este cea indicată în acte, dar cea pe care o simţi şi o arăţi prin felul tău de a fi. Totuşi, trecute de vârsta de 40 de ani, unele doamne se înscriu în rândul viitoarelor bunici şi încetează să se mai simtă femei. În cele ce urmează voi aborda tema sportului şi cum acesta îţi influenţează cursul vieţii după 40 de ani.

Chiar dacă eşti departe de această cifră, oricum trebuie să ştii că odată ajunsă la 40 de ani, femeia trece printr-un şir de transformări, atât fiziologice, cât şi emoţionale. Sună surprinzător, dar sportul te ajută să treci mai uşor peste aceste schimbări şi-ţi păstrează încrederea în sine. Desigur, trebuie să fii ceva mai atentă atunci când decizi să începi un mod de viaţă activ. De asemenea, această perioadă generează schimbări în metabolism, care devine mai lent. Indiferent de toate acestea, te asigur că poţi avea forme frumoase, abdomen plat, fese rotunjite şi la această vârstă.

Chiar dacă nu ai făcut sport anterior, poţi să începi chiar acum. Alege antrenamentele de tip aerob, care te vor ajuta să-ţi modelezi liniile corpului şi să-ţi tonifici muşchii. La început îţi va fi greu, până se adaptează corpul la efortul fizic pe care îl faci. Dacă nu ai ştiut până acum, atunci află că din momentul în care vei începe să mergi la antrenamente, te vei simţi cu mult mai bine şi asta datorită acţiunii pe care o are sportul asupra organismului: eliberarea endorfinelor, îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, creşterea frecvenţei cardiace etc. Mai mult de atât, antrenamentul fizic previne ateroscleroza şi stopează îmbătrânirea.

Deci, dacă începi să te antrenezi chiar şi după vârsta de 40, să ştii că vei avea doar de câştigat.

Antrenament în timpul menstruaţiei

Activitatea fizică regulată şi moderată este benefică dacă suferi de sindromul premenstrual. Nu există niciun mister în faptul că atunci când faci sport, fără să-ţi dai seama te scufunzi într-o stare de bine datorită hormonului fericirii care este produs după 10-15 minute de efort fizic.

În timpul acestor zile critice, fonul hormonal este zdruncinat, de unde şi apar acele schimbări emoţionale.  Serotonina – hormonul fericirii, este produs în cantităţi foarte mici, de aceea sportul moderat este indicat pentru echilibrarea fonului emoţional şi hormonal. De asemenea, datorită oxigenării ţesuturilor şi activarea circulaţiei sanguine, vei diminua considerabil durerile din această perioadă. Desigur nu trebuie să neglijezi şi regulile de alimentaţie, chiar dacă acum ai da orice pentru o prăjitură, ciocolată, plăcinţică sau o îngheţată.

Încă o veste bună! În timpul menstruaţiei slăbeşti mai uşor. Aşadar, orele de antrenamente sunt cu atât mai plăcute când te gândeşti că acele 60 de minute te apropie de greutatea ideală.

Cu toate acestea, înainte de a merge la sală, convinge-te că nu simţi vreun disconfort sau dureri acute. Evită exerciţiile pentru muşchii abdominali, acestea pot provoca hemoragii puternice din cauza contracţiilor din timpul antrenamentului. Dacă te simţi slăbită poţi scăpa câteva zile de sport, vei recupera în cele ce urmează.

Deci, menstruaţia nu este un motiv de a sta la pat.

Este adevărat că sportul accelerează metabolismul?

Metabolismul sau schimbul de substanţe în organism, sunt termeni pe care îi auzi în discuţii cu instructorul tău atunci când vorbiţi despre slăbit. Crezi că ai un metabolism „lent”, de aceea nu reuşeşti să dai jos kilogramele dorite? Din păcate, este doar un mit despre care e bine să ştii că…

Poţi schimba metabolismul tău în orice moment. Desigur că aceste schimbări se petrec în timp. O modalitate sigură de a-ţi activa schimbul de substanţe este sportul şi alimentaţia.

Rata metabolismului bazal (RMB), indică numărul de calorii pe care corpul tău le „arde” atunci când este în repaos. Acest indice este individual, fiind influenţat de sex, vârstă, activitate şi greutate. De asemenea, trebuie să cunoşti că odată cu vârsta (20-25 ani), activitatea metabolismului bazal începe să scadă. De aici rezultă că trebuie să acorzi o atenţie sporită cantităţii de calorii consumate zilnic. La femei, o influenţă deosebită asupra metabolismului bazal o au dereglările hormonale şi menopauza.

Mai multe detalii găsești aici: http://unica.md/sport/sportul-accelereaza-metabolismul/

Antrenamente în timpul sarcinii?

Este cunoscut faptul că sportul în timpul sarcinii este benefic atât pentru viitoarea mămică, cât și pentru bebeluș. Desigur, nu trebuie să existe excese și totul trebuie făcut cu grijă, iar supravegherea unui instructor calificat este obligatorie, deoarece aceste ore de sport se deosebesc considerabil de cele obișnuite.

 1. Există multe mituri despre cum trebuie să se schimbe viața ta din moment ce afli că ești însărcinată. Un sfat des întâlnit din partea celor apropiați este să fii cât mai „leneșă”. Dar să vedem care sunt avantajele sportului pe perioada acestor nouă luni. Mai întâi, trebuie să știi că în primele trei luni de sarcină, într-adevăr trebuie să renunţi la sală. Apoi, cu permisiunea medicului poți începe să frecventezi orele de sport destinate special pentru însărcinate. Făcând mișcare în această perioadă, asiguri în continuare o bună circulație a sângelui și oxigenarea țesuturilor. De asemenea, prin sport are loc stimularea digestiei, ceea ce nu este de neglijat în această perioadă.
 2. Somn liniștit. Având parte de un program de antrenamente regulate, vei avea un somn mai liniștit. Astfel, a doua zi te vei trezi odihnită și plină de energie. Dar e bine să faci exercițiile cu trei ore înainte de culcare.
 3. Tonus muscular. Imaginează-ți ce se întâmplă cu mușchii tăi dacă timp de nouă luni nu faci nimic. Desigur că-ți pierzi din mobilitate și mai ales din tonusul muscular, iar acesta reprezintă un dezavantaj major pentru tine în momentul naşterii.
 4. Antrenezi mușchii spatelui, care în această perioadă sunt mai solicitați. De aceea, pentru a evita durerile insuportabile de spate, efectuează exerciții speciale pentru întărirea porțiunii lombare și toracice a spatelui.

Tot antrenamentele create pentru însărcinate sunt cele care te vor ajuta să naști mai ușor.

Antrenamente zilnice

Dacă eşti începător, te-ai întrebat prin ce trece organismul tău atunci când depui efort fizic mărit?

 1. Şoc. Acesta este cel mai potrivit cuvânt şi stare pentru a descrie prin ce trece corpul tău. Începând de la sistemul cardiovascular şi până la sistemul muscular. Din această cauză, înainte de a merge la un asemenea experiment începe cu exerciţii uşoare şi treptat măreşte efortul fizic.
 2. Fiind implicată zilnic în diverse activităţi, cu siguranţă ajungi să simţi o uşoară oboseală. Acum, dacă adaugi şi antrenamente zilnice, rişti să te istoveşti, mai ales că exerciţiile aerobe presupun o durată de cel puţin 60 minute.
 3. Leziuni musculare. Din cauza folosirii excesive a musculaturii, te expui unor leziuni musculare.

Pentru a preveni aceste traume fizice cât şi emoţionale, îţi recomand pentru început să mergi la sală nu mai mult de trei ori pe săptămână, la antrenamente cu durata de 60 de minute.

În cazul în care eşti în lumea sportului de aproximativ jumătate de an şi simţi nevoia de a mai adăuga câteva ore de mişcare, atunci poţi alege antrenamentele zilnice.

Cât de des trebuie să te antrenezi?

Din dorința de a obține rezultatele dorite în cât mai puține zile, ești dispusă să vii și în fiecare zi la sală. Dar înainte de a face o alegere, e bine să știi că De câte ori vei frecventa sala, depinde de intensitate și tipul de antrenament pe care l-ai ales. Orice activitate fizică are un anumit efect asupra sănătății tale, fie de lungă durată sau de scurtă durată. Astfel, o alergare în parc mărește imediat presiunea sângelui și astfel ”pune la lucru” sistemul cardiovascular. Antrenamentele care implică exerciții de extindere îți conferă starea de relaxare. În urma unor studii efectuate în Statele Unite ale Americii, s-a demonstrat că, cheia succesului spre o sănătate de fier este regularitatea în practicarea sportului. Oricare ar fi alegerea ta, important este să ai un program bine stabilit cu zilele în care mergi la sală. Astfel reușești să menții constantă atât starea fizică, cât și cea emoţională. În plus, a fost demonstrat și faptul că persoanele care practică sportul cu regularitate își păstrează motivația pe o perioadă mai îndelungată. Dorința de a reveni la antrenamente este direct legată de starea de bine declanșată în timpul orelor de sport și de rezultatele obținute. Rezistența musculară, de asemenea, depinde de cât de disciplinată ești în frecventarea antrenamentelor. Dacă faci o pauză prea mare între ședințele de sport, rezistența musculară scade, iar tu obosești înainte de a trece la partea de bază a antrenamentului. De aici, rezultă și mai puține kilograme date jos. De aceea, învață să fii perseverentă în tot ceea ce faci.

Dacă te întrebi cu câte antrenamente pe săptămână trebuie să începi, ai două posibilități: dacă nu ai practicat sportul niciodată, atunci începe cu două frecvențe pe săptămână. În caz că ești familiarizată cu modul activ de viață, atunci vino de trei ori pe săptămână la antrenamente. Pe parcurs, după ce te obișnuiești cu tehnica exercițiilor, poți veni și în fiecare zi la sală.

Ia-ți antrenament gratuit