Întrebări frecvente: Slăbire
Cum să slăbesc corect?

Dacă încă mai lupți cu kilogramele în plus, dar nu prea vezi rezultate înseamnă că nu ții cont de anumite reguli. Îți oferim câteva sfaturi elementare de care trebuie să ții cont dacă vrei să scapi de grăsime! (http://unica.md/sport/e-bine-sa-stii/cum-sa-slabesti-corect-zece-reguli-de-aur/ )

Câte calorii e bine să consumi zilnic pentru a slăbi?

Caloriile (energia) sunt arse şi folosite de corpul uman pentru a respira, a pompa sângele, a menţine temperatura corpului, a funcţiona organele interne cum ar fi ficatul, creierul, inima etc. Organismul consumă în jur de 60%-70% din energia noastră, fie ingerată prin alimente, fie din rezervele corpului. Astfel, cantitatea minimă de energie consumată (kcal/kJ) de corpul uman pentru a ne ţine în viaţă reprezintă metabolismul bazal (http://unica.md/alimentatie/ai-grija-ce-mananci/cate-calorii-e-bine-sa-consumi-zilnic-pentru-a-slabi/ )

Cum să slăbești în funcție de forma siluetei!

Forma siluetei are o importanță majoră în procesul de slăbire. Dacă vrei să scapi mai ușor de kilogramele în plus, trebuie să-ți cunoști corpul. Află ce tip de siluetă ai, care sunt avantajele și dezavantajele ei și cum poți să-ți modelezi corpul în anumite zone.( http://unica.md/sport/e-bine-sa-stii/cum-sa-slabesti-in-functie-de-forma-siluetei/ )

Cum să slăbesc la abdomen:

Cheia pentru a scăpa de grăsimea de pe abdomen este o alimentaţie sănătoasă. Nu ai nevoie de o dietă restrictivă, ci de câteva reguli simple. Cea mai mare schimbare pe care o poţi face în alimentaţie, ca să scapi de grăsimea de pe abdomen, este să renunţi la alimentele procesate precum chipsurile, biscuiţii, băuturile carbogazoase, margarina, mezelurile.

Schimbarea obiceiurilor alimentare nu se poate produce peste noapte, însă îţi poţi propune ca în fiecare săptămână să elimini câte un aliment procesat sau să diminuezi cantitatea pe care o consumi. (http://unica.md/sport/e-bine-sa-stii/de-ce-nu-slabesti-in-zona-abdomenului/ )

Cîte kg pe lună e bine să slăbești?

Este sănătos să dai jos 1-1,5 kg pe săptămână. Mai multe detalii găsești aici: http://unica.md/sport/e-bine-sa-stii/galina-tomas-la-prima-ora-nu-incerca-sa-dai-jos-mai-mult-de-15-kg-pe-saptamana/

În ce se transformă grăsimea atunci când slăbeşti?

Răspunsul pare evident – grăsimea a fost arsă și transformată în căldură sau energie. Însă, cercetătorul australian Ruben Meerman, care a slăbit 15 kg în acest an, spune că acest lucru nu poate fi adevărat întrucât transformarea grăsimii în căldură ar încălca un principiu de bază al chimiei şi anume legea conservării masei.

Grăsimea trebuie să fie transformată într-o materie ca apoi aceasta să fie expulzată din organism.
Din punct de vedere chimic, toţi oamenii de ştiinţă recunosc că pierderea grăsimii, denumită oxidarea grăsimii, se produce atunci când trigliceridele, substanţe care umplu celulele cu grăsime, sunt transformate în bioxid de carbon și apă. Însă, nimeni până în prezent nu a făcut unele calcule.

Ruben Meerman a urmărit calea fiecărui atom dintr-o moleculă de trigliceride şi a descoperit că 84% de grăsime este de fapt expirată prin plămâni, ca bioxid de carbon.

Restul grăsimii, de 16%, se transformă în apă, care este eliminată prin urină, transpiraţie, lacrimi, precum și alte fluide corporale.

Este posibil să slăbesc într-o singură zonă a corpului?

Într-un studiu realizat de specialiştii de la Universitatea din Copenhaga, subiecţii au fost rugaţi să realizeze exerciţii fizice cu un singur picior, timp de 30 de minute. Astfel, s-a constatat că la nivelul piciorului care lucra se realiza o creştere atât a circulaţiei sângelui către celulele adipoase, cât şi a descompunerii acestor celule. Problema a fost că diferenţa dintre piciorul care lucrase şi cel aflat în repaus era atât de mică, încât nu avea importanţă.

Într-un alt studio, publicat în jurnalul Medicine and Science in Sport and Exercise şi realizat pe un eşantion pe 104 participanţi, care timp de 12 săptămâni au făcut exerciţii fizice cu mâna lor non-dominantă, scanările RMN au arătat că mâna în cauză nu a pierdut mai mult grăsime decât cea care se aflase în repaus.

De ce?

Celulele adipoase din grăsime există sub forma unor compuşi chimici numiţi trigliceride. Muşchii, pe de altă parte, nu le pot folosi direct ca sursă de energie. În schimb, mai întâi, grăsimea trebuie să fie descompusă în glicerol şi acizi graşi liberi, care ulterior intră în sânge pentru a alimenta muşchii cu energia de care au nevoie. Ceea ce înseamnă că grăsimea care se arde în timpul exerciţiilor provine din tot corpul, indiferent care parte a lui o lucrezi.

În consecinţă, exerciţiile pentru slăbirea localizată sunt departe de ceea ce pretind a fi. Fie că eşti bărbat şi ai mai multă grăsime în zona abdominală, fie că eşti femeie şi atunci ai mai multa grăsime în zona coapselor şi a şoldurilor, corpul tău este construit în aşa fel încât să repare problemele din zonele afectate.

Vreau să slăbesc dar nu am motivație

Trebuie să înțelegi exact ce-ți dorești: cifrele cântarului să arate mai puțin sau să încapi în rochia mult visată? Pe cât de apropiate sunt ambele dorințe, pe atât de diferită este semnificația acestora.

Așadar, dacă te afli în rândurile celor, care-și doresc văzut rezultatul, atunci ar fi cazul să mănânci o singură dată în zi (timp de 3-4 zile) și să faci puțină mișcare (30 minute per zi). Nu vei micșora cantitatea de grăsimi! Dar, în schimb vei elimina excesul de lichide și vei avea o curățare intestinală, ceea ce este echivalent cu detoxifierea. În felul acesta vei vedea la propriu cum cifrele cântarului îți arată cu 2-3 kilograme mai puțin. Dar! Această mică bucurie îți aduce mai multe surprize: stres, simțul foamei este mereu prezent, oboseală, slăbirea imunității etc. Și, în plus nu-ți garantează că vei îmbrăca rochia dorită.

Iată 3 motive pentru care, chiar de azi, trebuie să faci sport:

 1. Exerciţiile fizice te ajuta în procesul de învăţare. Un studiu publicat în jurnalul PLOS One arată că persoanele care fac sport imediat după ce au terminat o sesiune de învăţat, reţin mai multă informaţie decât cei care nu fac mişcare înainte de a învăţa.
 2. Un alt studiu, apărut în jurnalul Lancet, demonstrează că doar 15 minute de activitate fizică zilnică, îţi poate prelungi durata de viaţă cu trei ani. Așadar, dacă îţi doreşti să trăieşti mai mult, atunci ai grijă să îţi rezervi cel puţin un sfert de oră pentru a face câteva exerciţii fizice.
 3. Exerciţiile fizice te ajută să arzi grăsimile, să-ţi consolidezi musculatura şi astfel să ai o siluetă de invidiat. Pe lângă faptul că vei arăta grozav, te vei simţi excelent deoarece atunci când faci mişcare, creşte secreţia de endorfine sau moleculele fericirii, arată Mayo Clinic. De asemenea, un program regulat de exerciţii fizice poate înlătura uşoarele stări de stres, depresie şi anxietate, contribuind la creşterea calităţii somnului. În acelaşi timp, îţi poţi spori sau redobândi încrederea în sine.
Slăbește inteligent!

A slăbi inteligent înseamnă să ai răbdare și să faci mai multe decât în primul caz. De aici și rezultatele sunt pe măsură: topești celulele adipoase și îmbraci haine cu una-două mărimi mai mici. Aceasta presupune timp, 2-3 luni, pentru ca mușchii să se tonifice, corpul să-și schimbe conturul, circulația sanguină să se îmbunătățească, iar tu într-un final să radiezi de fericire.

De asemenea, trebuie să știi că reușita în pierderea greutății mai depinde și de cât timp lupți cu kilogramele în plus. Dacă războiul cu ”colăceii” din jurul taliei durează mai bine de șase luni, atunci te anunț că organismul tău s-a adaptat acestei stări și acum surplusul de kilograme este considerat a fi de al casei. Din această cauză eforturile de a slăbi în timp scurt se rezumă la zero.

Sper că acum înțelegi de ce toate încercările de a te transforma în degețica peste noapte rămân doar la stadiul de încercare.

M-am oprit de slăbit, ce să fac?

Procesul de slăbire este unul de durată şi deseori îţi consumă nervi şi-ţi provoacă chiar şi stres. Important e să rezişti acestor perioade pentru a obţine rezultatul final: kilograme slăbite şi centimetri topiţi din jurul taliei. Cu siguranţă, ai observat că atunci când slăbeşti există zile, când totul merge ca pe roate şi sunt zile când nu dai niciun gram jos. Aceasta se întâmplă din cauza celor două perioade ale ciclului ovarian: perioada catabolică şi perioada anabolică. Din păcate, noi suntem implicate într-un război hormonal care ne este predestinat şi, dacă ştim a ţine sub control aceste două perioade, vom câştiga lupta cu kilogramele în plus. Iar pentru ca viaţa să nu fie prea dulce, organismul şi-a creat un reflex de stagnare sau cum mai este numit „perioada de platou”. Este acel moment, când indiferent de perioada ciclului ovarian în care te afli, nu există nicio schimbare. Ce faci? Trebuie să ai răbdare. Dar, pentru început ar trebui să înţelegi acest fenomen de stagnare.

„Perioada de platou”

Venind la sală, alimentându-te raţional şi echilibrat declanşezi un mecanism inedit în organismul tău, mecanismul sănătăţii. Desigur,  începi să scazi în kilograme. Dar, există această perioadă de platou, care în mediu durează de la 7 la 15 zile, timp în care kilogramele stau pe loc. În unele cazuri ar putea dura şi până la o lună. Aceasta se întâmplă din cauza că organismul trece într-o perioadă de hibernare.

Cauza este că îţi expui organismul unei perioade de stres ce se manifestă prin scăderea cantităţii de alimente folosite zilnic. Soluţia este să continui acelaşi mod de viaţă sănătos şi să te alimentezi în continuare raţional, astfel îţi ajuţi organismul să se adapteze noului stil de viaţă şi în continuare, vei observa că vor apărea şi următoarele rezultate. În caz contrar  vei înrăutăţi totul şi va trebui să o iei de la început.

Nu uita, doar prin perseverenţă şi răbdare poţi obţine ceea ce-ţi doreşti.

Cât de important este psihicul când vrei să slăbești

Femeie sau bărbat, toți își doresc să arate cât mai bine și să fie sănătoși. Kilogramele în plus sunt o povară pentru oricine. Atunci când nu ne confruntăm cu o problemă de natură medicală, care ne împiedică să slăbim, puterea este în mâinile noastre.

Pentru a scăpa de povara kilogramelor, avem nevoie de o alimentație echilibrată, de o gândire pozitivă și de un stil de viață sănătos. Mintea noastră face și desface. Nu există niciun aspect al vieții în care să nu fie implicat psihicul. Gândurile noastre sunt extrem de importante, pentru că ele ne dictează comportamentul, iar felul în care ne purtăm îi determină pe ceilalți să ne trateze într-un anumit fel. Dacă credem că efortul nostru de a slăbi nu va da rezultate, dar totuși încercăm, cu siguranță nu va da rezultate. Dacă gândim pozitiv și suntem încrezători în reuşită, vom avea și rezultate pe măsură. Unele dintre gânduri, cele toxice, ne pot influența greutatea. Gânduri ca „mâncarea îngrașă”, „aș mânca, dar nu am voie, că îngrașă ”, „voi fi mereu gras/ă”, „așa sunt eu, gras/ă” nu numai că reprezintă un obstacol în lupta cu kilogramele, dar afectează calitatea vieții, pentru că întrețin o imagine și o stimă de sine scăzute. (http://unica.md/sport/e-bine-sa-stii/cat-de-important-este-psihicul-cand-vrei-sa-slabesti/ )

Cum să slăbesc la gambe?

Este important să știi că nu poți micșora musculatura gambei doar prin efort fizic. Va trebui să practici și exerciții tip yoga sau pilates, care te vor ajuta să extinzi mușchii și desigur nelipsit este masajul. Acesta te va ajuta să îmbunătățești circulația sanguină și să eviți crampele musculare.  Așadar:

Vei avea nevoie de o platformă pentru exercițiile step, sau o poți înlocui cu un scaun de înălțimea 10-15 cm. Tot ce vei face este să te ridici și să cobori de pe ea. Urcă un picior pe platformă, apoi alătură-l pe celălalt după care coboară în ordinea  urcării. Acest exercițiu e necesar să-l faci zilnic cu durata de 5-10 minute. După care poți face ședința de masaj.

De ce nu slăbesc?

Mergi la antrenamente, te alimentezi corect și cu toate acestea cântarul îți arată aceeași cifră?! Află că există o serie de greșeli pe care le faci fără să le observi și tocmai acestea îți pun piedici în ”calea” slăbitului. La ce trebuie să atragi atenția, atunci când nu mai slăbești, e bine să știi că…

Fiecare organism funcționează diferit. Unii slăbesc mai ușor, fără a depune prea mult efort, alții luptă din greu cu problema kilogramelor în plus. Toate aceste caracteristici sunt ”sădite” în codul nostru genetic. Însă, scopul fiecărui este să fie sănătos și să se bucure de compania celor apropiați.

Odată decisă să scapi de kilogramele în plus, schimbi regimul alimentar, ”te lași” de obiceiurile dăunătoare și incluzi în lista priorităților – sportul. Dar, trebuie să fii atentă și aici deoarece o trecere bruscă la noul mod de viață poate avea anumite consecințe precum:

 1. Încetinirea metabolismului

Un timp prea îndelungat oamenii au fost nevoiți să supraviețuiască și să-și dobândească cu greu mâncarea. De-a lungul evoluției, lucrurile s-au mai schimbat, însă instinctul de supraviețuire a rămas același: organismul tinde să-și facă rezerve. De aceea, pentru a slăbi în continuare, mănâncă sănătos de cel puțin trei ori pe zi.

 1. Oboseala

Deși nu pare să aibă legătura cu slăbitul, oboseala încetinește cu mult procesul de slăbire. Fiind sleit de puteri, organismul tinde să distribuie energia rămasă pentru buna funcționare a organelor interne și a tuturor sistemelor vitale. În acest caz, orice pierdere de energie este greu suportată de corpul uman. De aceea, încearcă să fii cât mai calmă pe parcursul zilei și să nu lipsești organismul de cele opt ore de somn.

 1. Mușchii cântăresc mai mult

Atunci când la cântar nu are loc nicio schimbare, roagă instructorul să te măsoare cu ajutorul centimetrului. S-ar putea să ”te micșorezi” în circumferință. Acest fenomen este absolut normal, atunci când faci sport. Grăsimea cântărește mai puțin decât masa musculară. În momentul în care grăsimile sunt arse, cântarul arată greutatea mușchilor, astfel nu ai niciun motiv să te indispui.  Ai puțină răbdare.

Ce să fac ca să slăbesc mai repede?

Procesul de slăbire trebuie sa fie unul lent pentru a nu dăuna sănătăţii. Înarmează-te cu răbdare şi voinţă. Este important să schimbi stilul tău de viaţă şi meniul zilnic.

În primul rând, trebuie să ai obligatoriu trei mese de bază pe zi, toate fiind importante. Cantitatea mâncării la o priză alimentară trebuie să fie în jur de 250-300 gr.

Începe dimineaţa cu un pahar de apă caldă şi hidrataţi-vă pe tot parcursul zilei. Consumaţi până la doi litri de apă pe zi. (http://unica.md/sport/e-bine-sa-stii/afla-ce-te-poate-ajuta-in-lupta-cu-kilogramele/ )

La fiecare masă consumă legume. Înlocuieşte dulciurile cu fructe (dar nu exagera), fructele fiind o alegere ideală pentru gustare.

Ultima masă, cina, trebuie să fie nu mai târziu de ora 19.00.

Mai multe detalii găseşti aici: http://unica.md/sport/e-bine-sa-stii/arde-grasimile-in-timp-record/

Cum îngrijești tenul când slăbești?

Odată cu scăderea nivelului de grăsimi din organism, pe lângă modelarea corpului vei observa schimbări a formei feţei şi a tenului. Fii atentă şi stai cu ochii pe structura pielii, dacă simţi careva modificări ce nu-ţi sunt pe plac, atunci ia măsuri imediat.

Alimentaţia!!! Ai grijă ce mănânci. Dacă vezi că tenul capătă o nuanţă gălbuie şi îşi pierde din tonus, atunci probabil ai carenţă de proteină. Include în alimentaţia ta carnea, lactatele şi proteinele vegetale. Acestea contribuie la regenerarea celulelor. De asemenea, combină corect bucatele încât să furnizezi organismului toate elementele nutritive. Nu uita şi de grăsimile „bune”, provenite din fructele uscate şi uleiurile vegetale.

Nu te grăbi să slăbeşti. Pentru ca tenul să nu sufere schimbări bruşte, slăbeşte treptat cu 1 kg pe săptămână. În acest mod vei evita şi apariţia vergeturilor pe abdomen şi coapse. Concomitent practică exerciţii care tonifică muşchii feţei.

Cremele sunt salvarea femeilor. Îmbogăţite cu minerale şi vitamine, acestea asigură protecţia tenului pe parcursul zilei, dar nu uita şi de măscuţele cu ingrediente naturale. Cea mai simplă şi răspândită este reîmprospătarea tenului cu chefir. Înainte de somn, pe tenul curat, cu ajutorul unui disc de vată, aplică chefir rece pe faţă. Microorganismele din lactate ajută la hidratarea şi calmarea pielii.

Masajul facial. Îl poţi face singură acasă, dacă nu dispui de timp sau bani pentru a merge la un salon. Important este să respecţi tehnica manipulării pentru a obţine rezultatul dorit. Mişcările le vei face lent, doar cu pernuţele degetelor şi vei aplica înainte de aceasta o cremă hidratantă pe faţă.

Evită băile solare în orele de vârf. Se ştie că expunerea îndelungată la soare îmbătrâneşte pielea prematur, în special, dacă nu foloseşti produse cu factor de protecţie.

Vreau să slăbesc, dar nu pot face sport?

Iată  câteva sfaturi care te vor ajuta să ai o formă fizică satisfăcătoare şi să-ţi îmbunătăţeşti sănătatea.

 1. Detoxifică organismul. Cel puţin o dată pe săptămână lasă organismul să se „odihnească” de produsele nocive. În acea zi, elimină total alimentele prăjite, condimentate, dulciurile, apa carbogazoasă etc.
 2. Joacă-te cu copiii.Copiii sunt cei mai curioşi şi activi. Dacă eşti mamă, lasă grijile deoparte şi joacă-te cu micuţul tău cel puţin 30 de minute. Astfel, vei reuşi nu doar să arzi calorii, dar vei avea parte şi de o avalanşă de emoţii frumoase.
 3. Dansează.Fie acasă, fie în club, dansează ori de câte ori îţi doreşti. Dansul te încarcă cu energie pozitivă, în plus este o posibilitate bună de a-ţi cunoaşte corpul.
De ce mă îngraș în sezonul rece?

Sezonul rece aduce schimbări atât în garderobă, cât şi în organismul tău. Metabolismul încetinește, iar în jurul taliei încep să apară colăceii. Ce se întâmplă atunci când e frig afară și cum să nu adaugi în greutate, e bine să știi că…

Conform ultimelor studii, odată cu începerea sezonului rece cantitatea de alimente pe care o consumi crește cu 6-7% în comparație cu cât mănânci primăvara sau vara. Ca rezultat rişti să adaugi 2-4 kg în plus.

Nu adaugi dacă respecți următoarele 5 reguli:

 1. Culcă-te la aceeași oră.Se știe că simțul foamei devine mai acut când ești supraobosită, inclusiv pierzi controlul a ceea ce mănânci. Pentru a evita toate acestea, fixează-ți ore exacte la care te culci și la care te trezești.
 2. Consumă carbohidrați buni.Aceasta presupune cereale şi pâine integrală, cartofi, orez, fructele și legumele de sezon. Îți vei asigura necesarul de energie și nu vei fi tentată să guști din patiserii și dulciuri.
 3. Mergi la antrenamente. Prin exercițiile fizice, pe lângă faptul că vei obține forme de invidiat, îți vei ”stropi” organismul cu endorfine și te vei simți fericită.
 4. Îmbracă-te călduros. Pe lângă beneficiile știute ale acestui obicei sănătos, te vei simți confortabil și la călduț, iar asta înseamnă că vei mânca mai puțin.
 5. Mergi la plimbare. Chiar de îți este frig doar gândindu-te la această idee, oricum mergi la plimbare. Aerul rece și mișcările revigorează funcțiile creierului și te ajută să iei decizii corecte.
Ce faci cu grăsimea de pe spate?

Kilogramele în plus înseamnă nu doar ”colăcei” pe abdomen și ”aripioare”  pe coapse, uneori aceste grame se transformă în pliuri de grăsime exact unde te aștepți mai puțin: pe spate. Ce e de făcut și despre cum poți scăpa de acestea, e bine să știi că…

Dacă ai observat acumulări de grăsimi pe spate, în primul rând atrage atenția la tonusul muscular pe care îl ai. Cu siguranță ai mușchii spatelui slab dezvoltați și în plus, nu ții cont de poziția corpului. Cum să rezolvi această problemă, decizi doar tu. Poți alege calea ușoară care ar fi liposucția grăsimilor de pe spate sau să începi să faci exerciții destinate antrenării porțiunii lombare și toracice a spatelui.

Dar, mai întâi de toate, îndreaptă spatele!

Fie că ești așezată sau petreci multe ore în picioare, ai grijă de ținută. Umerii trebuie să fie relaxați și ușor duși în urmă. Pentru a ține spatele drept va trebui să ”activezi” toți mușchii, iar aceasta este echivalent cu mai puține grăsimi.

Acum că tot e cald, poți merge liniștită să faci înot. Totodată vei prinde și o porțiune de vitamina D. Pentru a antrena mușchii spatelui, e necesar să practici înotul clasic, de aceea cere ajutorul unui instructor de înot să te îndrume. Vezi cât reziști pentru început, apoi continuă cu 30 de minute de înot fără să te oprești. Dacă însă ai piele alergică și nu riști să intri în apa clorurată, atunci poți face exerciții acasă.

Ia-ți antrenament gratuit